В очакване на Хелоуин

Halloween

На 31 октомври в англоезичните страни празнуват Хелоуин. Всъщност този празник не беше популярен в Европа до преди 20 години, но сега е обичан от всички деца. “Лакомство или пакост”? Нека всеки сам избере!

В нощта срещу 1-ви ноември католическият свят почита своите починали близки. Денят на “Вси светии”. Хелоуин води началото си от древните келти, които празнуват Самхайн, един от четирите основни друидски огнени празници в края на м. Октомври. Самхайн отбелязва началото на зимата и „смъртта” на старата година и означава „край на лятото”. Този древен езически ритуал Сауин се е зародил в Ирландия, Британия и Северна Франция.  Древните келти живеели с вярването, че в тази нощ, починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да заживеят отново. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – надявали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от жреците и се отдавали на гадателства. В ранната келтска църква папата се опитал да противодейства на езическия празник чрез утвърждаването на същия ден като Ден на Всички Светии – денят за прослава на всички християнски светци и мъченици.

Има няколко малко известни, но любопитни факта, свързани с Хелоуин:

Откъде  и как се появява тиквения фенер? Според легендата тиквата на Хелоуин е свързана с  ирландски селянин, известен като пияница, мошеник и хитрец, който можел да надхитри дори самия Дявол. Поради тази причина, Джак не можел да отиде в Рая, но тъй като бил сключил сделка с Дявола да не взима душата му, не можел да отиде и в ада…така той останал да се лута с въглен в ръка и да обикаля света в издълбана ряпа…Но пренасяйки празника от Ирландия в САЩ, ряпата се првръща в тиква.

Има зелени, бели и сиви тикви, но за Хелоуин най-често се използват оранжеви тикви. Най-голямата тиква в света е отгледана от швейцарския фермер Бени Мейър през 2014 година и тежи 951 кг.

Козунакът задължително присъства на трапезата в този ден. Той е обредно печиво за гадателите…

За Хелоуин хората се маскират, устройват партита, децата цяла нощ обикалятг по къщите, звънят по вратите и получават многобройни лакомства, но се оказва, че в щата Алабама можеш да попаднеш в ареста и да бъдеш глобен, ако на Хелоуин се маскираш като свещенник, тъй като съществува забрана да се дегизираш като свещенник и съответно свещенниците нямат право да се маскират на празника! Колкото и да е невероятно за нощта на Хелоуин в САЩ се продават около 2400 000 т. сладкияи и бонбони за раздаване. Това е много повече от продадения шоколад на Св. Валентин!

Традиционно по филмите на Хелоуин има пълнолуние, а знаете ли, че това явление в действителност е много рядко срещано. 1925, 1944, 1974 и…в очакване сме на пълнолуние и тази година!

Най-известният илюзионист в света – Хари Худини, умира в нощта на Хелоуин на 31 октомври 1926 г. от разкъсан апендикс, точно на 50-я си рожден ден!…и ако това не е съдба?!

И още нещо от историята на празника, съхранено от легендата: ако на хелоуин видиш паяк, това е духът на твой близък и любим човек, който е около теб за да те пази!

Ако искате вярвайте, ако не искате- недейте! Легендите, и преданията често имат различен край в зависимост, кой разказва…Забавлявайте се! Празниците са за забавление!…а ако и нещо ново сте научили – това е бонус! А сега Ви оставям в очакване на този забулен в мистика Хелоуин!

Споделете