бул. Сливница 34, Варна dtlsaal@libvar.bg 052658452

Любопитно

Немска читалня ежегодно попълва фонда си с нови заглавия художествена и специализирана литература. Стремежът ни е да представим и по възможност да предоставим на нашите читатели номинираните и наградени книги, най-актуалните заглавия, най-обсъжданите теми, заглавия от световната литература, преведени на немски език.

Знаете ли, че…

Всяка година преди откриването на Франкфуртския панаир на книгата Фондацията на Борсовото сдружение на немските книготърговци отличава с награда “Deutscher Buchpreis” най-добрия роман на немски език. Целта на тази награда е да се привлече вниманието на читатели и издатели извън пределите на Германия към немските автори, четенето, както и към водещата медия – книгата. Издателства от Германия, Австрия и Швейцария могат директно да кандидатстват за Наградата, със заглавия, които са издали, като се допускат за участие и заглавия, които към момента на кандидатстването са в процес на издаване. С това Немската награда за литература гарантира независимо и компетентно определяне на победителя. Седемчленно жури проверява всички подадени книги, отговарящи на поставените критерии за участие.
За да се осигури възможно най-голяма независимост и прозрачност при избора, Управителният съвет на Борсовото сдружение свиква 11-членния състав на Академията на Наградата за немскоезична литература, в който влизат представители от книжния и медийния бранш. Най-важната им задача е избора на ежегодно променящо се жури, което определя в няколко изборни кръга носителя на наградата.

Повече информация относно Наградата за немскоезична литература и номинираните заглавия ще намерите на: http://www.deutscher-buchpreis.de

Споделете