2 април-Международен ден на детската книга

2 април-Международен ден на детската книга

И Немска читалня на Регионална библиотека – Варна се включи в отбелязването на Международния ден на детската книга. Един ден, изпълнен с много настроение и усмивки!

На 2 април 1805 г. в гр. Оденсе, Дания е роден Ханс Кристиан Андерсен. С неговите приказки “Храбрият оловен войник”, “Малката кибритопродавачка”, “Палечка”, “Грозното патенце”, “Малката Русалка”, “Принцесата и граховото зърно” са израстнали много поколения по целия свят.

Любовта към книгите се възпитава от най-ранна детска възраст

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен. Наричат го Малка Нобелова награда. Веднъж на 2 години тази награда се дава на най-добрия детски писател и илюстратор на детски книги. С тази награда са удостоени Астрид Линдгрен, Валери Петров, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол. Първият български писател, намерил място в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен” е Ангел Каралийчев.

1967 година 2 април е обявен за международен ден на детската книга и се е превърнал в истински празник за малки и големи.

Споделете