Мястото на игрите в учебния процес

На 20.03.2024 г. ученици от 8-ми клас на ПГКМКС “Акад. Бл. Сендов”, придружени от преподавателката им по немски език и тяхна класна, госпожа Гергана Йорданова посетиха за първи път Немска читалня. Те от скоро изучават немски език и за тях е особено важно усвояването на нови думи. След като научиха как могат да ползват Немска читалня и тя да им бъде в полза, започнахме с игрите. Играейки мемори-игри учихме нови думи, като непознатите – записвахме на дъската. Визуализацията винаги помага за усвояване на нови знания. Играем и същевременно учим. При изучаване на чужд език е много важно непрекъснато да се увеличава езиковия запас. Владеенето на повече думи спомага за усвояване на структурите в съответния език чрез упражнения, а и подготвя за останалите компоненти – четене с разбиране, слушане и говорене. А нали учим чужди езици за да комуникираме с други хора от заобикалящия ни свят?! Това е само една от стъпките към бъдеща успешна реализация на младите хора.

Работихме по групи и много се забавлявахме. Темата на всяка група беше различна: в къщи, на път, човекът и неговото тяло, училище, работа, свободно време. Но игрите не са всичко. Учениците разполагаха с време да разгледат фонда на читалнята. Впечатлиха се от интересни илюстрации и нестандартни книги. Всеки според интересите си. Когато излязат от училище и попаднат в друга среда, децата поглеждат ученето от друг ъгъл . Да учиш и да се забавляваш, това не означава винаги две различни неща. Напротив! В Немска читалня тези две понятия се срещат и вървят ръка за ръка.

Учениците останаха много доволни от пребиваването си в Немска читалня и започнахме да кроим планове за едно ползотворно сътрудничество и бъдеще!

Споделете