160 години от рождението на Алберт Бьорингер

Алберт Бьорингер е роден на 11 август 1861 г. в Щутгард, Германия.  Той е немски химик и предприемач. През 1885 г. купува фабрика в Ингелхайм на Рейн и превръща предприятието си в пионер в индустриалното приложение на биотехнологичните процеси. Той поставя основите на днешния световен фармацефтичен концерн Бьорингер- Ингелхейм.

В процеса по получаването на ценните за бояджийската и аптекарска промишленост тартарати /соли на винената/тартарова киселина/ били наети общо 28 човека.

Година по-късно, през 1886-та Бьорингер бил доволен да разбере, че от солите на компанията му се нуждаят и производителите на хранителни продукти-най-вече тези, в чието портфолио засилено присъствали бакпулверът и газираната лимонада.

През 1893-та, в чест на баща си Кристофър Хенрих Бьорингер и след смъртта на големия си брат Ърнст, Албърт решил да прекръсти фирмата на “C. H. Boehringer Sohn”. През същата година научният екип на бранда стартира мащабни експерименти за синтезиране на лимонена киселина. Както става понякога в науката, вместо лимонена, била получена млечна киселина. Албърт Бьорингер все пак никак не се обезсърчил, a напротив – накарал специалистите си да продължат с опитите си. В края на това приключение експертите успели да разработят ефикасен метод за производство на млечна киселина в промишлени мащаби.

Иновативният процес, комбиниран със засилената употреба на млечна киселина в няколко индустрии наведнъж бързо превърнали предприятието във водещ производител. Тогава е създадено и регистрирано първото търговско лого на бранда, което през годинитe претърпява редица изменения.

През 1895-та “C. H. Boehringer Sohn” патентовала нова технология за производство на набухватели с участието на млечна киселина.

Така са поставени основите на фармацевтичния бранд, а с началото на новия – 20-ти век, Албърт Бьорингер се заема с нелеката задача да изгради успешна корпоративна политика, която да осигури лоялността и доверието на служителите му.

“Бьорингер Ингелхайм”  е една от двадесетте водещи фармацевтични организации в глобален мащаб. Главното й седалище се намира в Германия, а в 145-те филиали на компанията по света работят около 47 000 служители.

Днес “Бьорингер Ингелхайм” е специализирана в проучването, разработката и производството на нови медикаменти с висока терапевтична стойност, включително такива и в областта на ветеринарната медицина…

Алберт Бьорингер умира на 11март 1939 г. на 77 годишна възраст в Ингелхайм на Рейн.

Споделете