Изложба: СИЛАТА НА ЧУВСТВАТА. ГЕРМАНИЯ 19/19

Изложбата „СИЛАТА НА ЧУВСТВАТА. Германия 19/19“, избира една емоционално – историческа перспектива към последните 100 години и хвърля светлина върху политическата и обществената сила на въздействието на страха, надеждата, любовта, омразата и яростта.

За изходна точка, изложбата приема днешните форми на проява на 20 емоции и показва тяхното историческо развитие през 20 век.: конюнктурите, промените и приемствеността. През 2019 г. изложбата онагледява приемствеността и разрива в света на чувствата, които са сложили своя отпечатък последните 100 години. Имено тяхната интензивност провокира днес политиката и обществото.

„Силата на чувствата, Германия 19/19“ е подготвена от Бетина и Уте Фреверт за фондация „Спомени, отговорност и бъдеще“. Тя е провокирана от многобройните годишнини през 2019 г., които ни карат да размишляваме за историята на демокрацията и диктатурата в Германия: 100 години от основаването на Ваймарската република, 90 години – световна икономическа криза, 80 години от нападението на Германия над Полша и началото на Втората Световна война, 75 години от 20 юли и кацането на съюзниците в Нормандия, 70 години от двойното учредяване на Германската държава, смяна на правителството в Бон преди 50 години, 30 години мирна революция и 15 години от присъединяването на източноевропейските държави към ЕС.

Изложбата може да разгледате онлайн или да посетите Регионална библиотека “П. Славейков”, където на път за Немска читалня да се запознаете със Силата на чувствата! Благодарение на сътрудничеството ни с Гьоте институт, варненци могат да се докоснат до живата история и чувствата, които тя събужда!

https://machtdergefuehle.de/

Споделете