Шантави празници

Чували ли сте, че на 11 август в САЩ празнуват Деня на игрите в пясъка. До днес дори не подозирах, че може да съществува подобен ден! Предполага се, че празникът съществува от 1990 г. Това са малко спорни факти, но пък ако е вярно тази година се навършват 30 години …Когато говорим за празненства, настроението ни се подобрява и се зареждаме с положителна енергия.

Пясъкът се отнася към некохезивните почви. Той е важна суровина в строителната и стъкларската промишленост и при производството на полупроводници. Пясъкът се получава чрез химическо, респ. физическото смесване на магмени и метаморфни скали под въздействието на вятъра и водата и се образуват кристалите на минералните частици. Това, което всички наричаме пясък помежду си, в геологията се нарича неспоена седиментна скала. Състои се от множество пясъчни зрънца. Ако зрънцата са по-големи, с диаметър 2мм до 6 мм,  говорим за дребен чакъл или пирит, пясъкът има зрънца от 2мм до  0,063 mm, а когато размерът на тези зрънца е под 0,063 вече става дума за глина. В зависимост от скалата, от която е се образува пясъка той има различен цвят: жълт, черен, сив, розов, зелен. Все чудеса на природата!!! Надали има човек, който не си спомня игрите в пясъка. Те са забавление за малки и големи! Децата правят с формички пясъчни торти, строят с родителите си или самички замъци, но има и изкуство създадено от пясък! На много места по света се провеждат фестивали на пясъчните фигури. И в България, в Морската градина на Бургас от 2008 г. се провежда такъв фестивал. Той радва както местните, така и многобройните туристи и гости на града.

Играта е игра, но изкуството си има свои правила. То детайлно пресъздава действителни сгради, фигури, монументи, сцени. Но без необходимата влажност, пясъкът не може да се спои и за това видаги е необходимо да се добави течност. Тя прави възможно сцеплението между гранулките. А сега на разходка! Хубав ден!

Споделете