На този ден: Мадагаскар – един непознат свят

Знаете ли, че на 10 август 1500 г. португалският мореплавател Диого Диаш открива съвсем случайно остров Мадагаскар. По името на деня, в който го вижда- посветен на Лаврентий от Рим, Диаш назовава острова Сан Лоренцо. По-късно на морските карти се появява под името Санта Аполония. Името Мадагаскар островът получава доста по-късно. Той се намира в Индийския океан и е само на 400 км от бреговете на Африка, но разкрива един напълно различен свят! Мадагаскар е наречен 8-мия континент, поради уникалността на растителното и животинско разнообразие и е 4-я по големина остров в света! Жителите му са се преселили от Индонезия преди около 2000 г. Мадагаскар се отличава със своята характерна флора и фауна. Някои от растителните видове и от животните се срещат единствено на острова и привличат туристи от цял свят.  

Лемурите са примати, далечни родственици на маймуните. Те са над 100 вида и са уникални. Могат да се видят единствено и само в Мадагаскар. Други уникални животински видове са тесноивичестите мангусти и тенреците- животни наподобяващи мишките и таралежите. На острова няма едри хищници. Ако сте любители на екзотичните котки, вероятно сте чували за фоса. Фоса не прилича на никое друго животно, въпреки че наподобява куче, котка и мангуста едновременно. Игрива и чудата, тя е позната като дългоопашата вивера, тялото й достига до почти два метра, благодарение на дългата опашка. За разлика от познатите ни котки, нейните уши са големи и кръгли, муцуната наподобява тази на кучетата, а главата й е малка като на мангуста. Фоса дебне притаена като пантера и напада както животни, така и хора. Но освен, че представлява туристическа атракция, фоса е вид, заплашен от изчезване.  Това е най-ловкият див и почти непознат за човека хищник. Тя е известна със своята жестокост и я наричат царицата на хищниците на Мадагаскар. Тук живеят около половината видове хамелеони на земята. Животните са под заплаха от унищожение, защото в страната съществува вярване, че въртящите се независимо едно от друго техни очи имат способността да виждат в миналото и в бъдещето.

И растителният свят на Мадагаскар е уникален. От осемте вида баобаб, растящи на планетата, шест се срещат на острова. Стволовете на тези дървета функционират като водни резервоари и когато растението загине, то просто се превръща в една купчина трески, а не в дървен материал. На острова се срещат около 1000 вида орхидеи, като 75 % от тях са засадени в земята. Те са приказно красиви, в различни цветове и са наречени кралски цветя. Мадагаскар предлага най-голямо разнообразие на орхидеи в света!

От 1787 до 1897 г. Мадагаскар е кралство Мерина, предколониална държава в Юго-източна Африка. От 1897 год. страната е част от френската колониална империя. 1960 Мадагаскар получава своята независимост. Сега държавен глава е президентът, който се избира на 5 години, а законодателната власт е в ръцете на двукамерен парламент/ Национално събрание и Сенат/. Сенатът се обновява на всеки 2 години.

Населението на страната надхвърля 25 мил. души. Около 42% от тях са християни, 8% мюсюлмани и около 50% са отдадени на местни религии, вярвания и култове.

Мадагаскар е аграрна страна. Произвежда ориз, царевица, маниока, захарна тръстика, фъстъци, карамфил, кафе, ванилия. По износ на ванилия страната е на първо място в света. Животновъдството също е добре развито: едър рогат добитък, овце, свине. Икономическият отрасъл, който се развива с много бързи темпове е туризмът.

Климатът е много добър – тропичен до субекваториален, вали само в периода януари-март. Островът има красиви плажове, невероятна природа, кристална вода…всички предпоставки за развитие на успешен туризъм! Разнообразните природните забележителности сред които – находища на скъпоценни и полу-скъпоценни камъни, гейзери, водопади, красиви езера, образували се в кратерите на загасналите вулкани са като магнит за гостите на острова.  Мадагаскар е бил изолиран за период от около 150 милиона години и това е изиграло главната роля за геологичното разнообразие.

Да,  днешните условия далеч не са най-добрите за пътешествия, но нищо не ни пречи да помечтаем за далечни и непознати страни и да си пожелаем някога да имаме щастието да ги посетим!!! Бъдете Щастливи и мечтайте!

 

Споделете