25 години Немска читалня

Немска читалня навърши 25 години! Честит рожден ден!

Благодарение на любезното спонсорство на Гьоте- институт в България успяхме да отпразнуваме съвместно с партньоти, приятели, медии, колеги и читатели този хубав 25-ти рожден ден!

Ретроспективна изложба “25 години Немска читалня” и презентация със снимки от отминали събития направиха празника много емоционален.

Началото беше положено в далечната 1993 година. Министерство на външните работи на Германия в лицето на Гьоте институт, Регионална библиотека “Пенчо Славейков”- Варна и Община- Варна подписват споразумение за създаване на Немска читалня към Библиотеката, Всяка от страните има своите ангажименти и ги изпълнява…Постепенно значението на Читалнята за Библиотеката и за културния живот на Варна нараства и днес тя се е превърнала в обичана “запазена марка”.

Немска читалня разполага с богат фонд от художествена и специализирана литература, DVD, CD, периодични издания, актуална информация за Германия и света. Често Читалнята инициира срещи, организира тренинг- семинари за преподаватели по немски език, провежда четения, прави изложби. Гьоте- институт в България е наш неизменен и желан партньор.

Ежегодно Немска читалня се обновява с нови заглавия от книжния пазар в Германия и учебни материали по немски език, издавани в България. С дарения от читателите набавяме преводни издания и бестселъри на немски език.

От 20 години към Немска читалня работи Ресурсен център по немски, който предлага за ползване в читалня специална сбирка с материали за изучаване на езика, съобразени с европейската езикова рамка.

Споделете