Четенето при социализма: ГДР и НРБ

Изложба книги и постери

Месец Септември Регионална библиотека „П. Славейков“ – Варна отвори врати с един далечен спомен, спомен за “Четенето през социализма в ГДР и НРБ”- изложба с постери. Къде на друго място, ако не в Библиотеката трябва да се експонира тази изложба?! Тя е плод на изследвания на Федералната Фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия с автор Щефан Воле, Директор на Музея на ГДР в Берлин и един от най- добрите познавачи на източногерманската история след 1945 г. Допълнения поглед към НРБ е представен от доц. д-р Биляна Курташева, доц. д-р Морис Фадел и проф. Пламен Дойнов от Нов български университет.  „Софийска платформа“ е неправителствената организация, която насърчава политиката на спомняне и справяне с комунистическото минало чрез образование и исторически диалог. И Института за изследване на близкото минало дава своя принос в лицето на Димитър Димов и проф. Момчил Методиев. Представянето на изложбата в страната се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Конрад Аденауер“ и посолството на ФРГ в София.

Изложбата разказва почти забравени истории, които оживяват, при разгръщане на пожълтелите страници на книгите от соца. Немска читалня-Варна специално се погрижи за подбора на книги на български и немски език, които подредени по теми и съчетани адекватно, напомнят за времето преди повече от 30 години, отразено в постерите.

2023 г. Немска читалня – Варна празнува 30-годишен юбилей и тази изложба е едно от многобройните културни събития, съпътстващи „Рождения ден на Немска читалня“.

Изложбата „Четенето през социализма : ГДР и НРБ“ провокира с текстове, снимки, видеа и приканва на пътешествие всички сетива. Комунистическото ръководство на ГДР и НРБ вярва в силата на писаното слово и същевременно се страхува от него. Четенето и писането са щедро насърчавани, но политически нежеланата литература в библиотеките е достъпна само със сретификат за „работа със засекретен фонд“. Ако сканирате QR- кода на постера той ще Ви отведе до много по-подробната информация от изследванията на специалистите.

Западните туристи и пощата, пристигаща от тези страни са щателно проверявани и претърсвани. Изложбата разказва за упоритостта на хората, които не искат да им бъде диктувано какво да четат, които се редят на опашки за редки книги, а и понякога тайничко си прибират от Панаира на книгата в Лайпциг някои от тъй желани западногермански издания. Изложбените пана ще Ви отведат в света на криминалетата, на приказките, на научната фантастика, разказват за литературата от Съветския съюз, за самодейните писатели на соцреализма и открехват вратата към готварските книги. Немска читалня експонира книги,  характерни за времето отразено от изложбата. Поглед към ГДР и поглед към НРБ! Книгите са наредени във витрини и дават общ поглед на печатната продукция в двете братски страни.

Експозицията осветява контактите между писателите от двете страни на желязната завеса, радио, телевизия, книги, които позволяват пътешествията по света отвъд границите на комунистическите държави. Пътувнето във времето завършва с писателите, участници в мирната революция, за които темата за недалечното минало е тема на творчеството им. В заключение последните 4 платна представят културната история на България по време на социализма, приликите и разликите между двете страни, интервюта и анализи на български учени, свидетели на тази недалечна епоха.

Споделете