Aloha USA! На 21август 1959 г. Хавай става пълноправен член на САЩ и официално е приет за 50-я щат.

На 21август 1959 г. Хавай става официално 50-тия щат на САЩ. Алоха е хавайски поздрав, който има много значения и е най-срещаната дума в ХАВАЙ. Използва се за здравей, добре дошъл, довждане, любов, обич. Алоха е състояние на духа, изпращане на положителна енергия, живот в хармония, извисяване на духа и тялото…”Алоха” е вид закон за местните и е залегнал в културата, музиката, начина на живот…

Хавай е райско кътче, намиращо се на 4000 км. от сушата на САЩ. Раят е далече! 8 острова и стотици атоли, пръснати в Тихия океан.

На 21.август 1959 х. американският президент Дуайт Айзенхауер изнася кратка реч, обявява архипелага за 50-я щат на САЩ, знамето на Съединените американски щати получава още една 50-та звезда. Всичките 49 щата поздравяват новоприетия член на общността и му пожелават изобилие, благосъстояние, сигурност, щастие и добри отношения с останалите щати, което да обедини държавата и да я направи по-мощна. Хавай няма голяма територия, но туризмът до Хавай се продава добре.

Германците изпращат журналиста Петер фон Цан до Хонолулу да представи пред немската публика чрез своите репортажи новите територии.

“Младите мъже приличат на кафеви морски богове. Моличетата напомнят по формите си на йонийския тип, доста пълнички, но изключително жизнени и от тях струи добронамереност.”- така немският журналист предава първите си впечатления от хавайското население. Той бленува за изригващите огън вулкани и дълбокото синьо море. Неговите пътеписи разказват за трагичното минало на Хавай. Когато 1778 г. британският мореплавател Джеймс Кук открива островите, неговите моряци носят много зарази. Така от местното население в следващите няколко години остава само една пета. През това време пък се заселват много американци. Хавйските острови печелят влияние и богатство от плантациите с ананаси и банани. Фамилия Дол настоява Америка да анексира териториите на Хавай. 1898 г. американският президент Маккинли обявява Хавай за американска територия. Кралицата Лилиоукалани е принудена да абдикира. Последната хавайска кралица е известна със своята музика. Тя е композирала повече от 100 мелодии. Най- извастна е Алоа ое: https://www.youtube.com/watch?v=Y1bIxMYPlas

След абдикацията на Лилиоукалани Хавай изчаква повече от 60 години докато стане пълноправен американски щат. Първоначално американците се интересуват само от стратегическото място, на пътя между континента и Азия, Военните построяват морското пристанище Пърл Харбър и го превръщат в основна база в Тихия океан. Това е пристанище с много трагична слава. На 7.12.1941 г. японски бомбардировачи нападат пристанището изненадващо. Потопени са 4 кораба, 2 миноносеца и 1 минен заградител, други 4 кораба, 3 леки крайцера и 1 ескадрен миноносец получават сериозни повреди. Загубите за  Американския военноморски флот са огромни: унищожени са 188 самолета, други 159 са тежко повредени. Човешките загуби наброяват 2403 убитии 1178 ранени.  Част от потъналите кораби в пристанището са на дъното и до ден днешен, изпускат тънка струйка гориво и напомнят за героите, останали завинаги там. Най-много жертви е дал военния кораб “Аризона”. След нападението на базата, Президентът Рузвелт приема акта за нападение над САЩ и страната влиза във Втората световна война.

След войната започват да се чуват все повече гласове, че Хавай трябва да стане американски щат. Много обаче са и скептиците, които не били съгласни с идеята. Те обяснявали, че Хавай е твърде далече и освен това местното население е много различно от американското. …и още малко от Петер фон Цан:  “Дори и 1/4 от хавайското население не е с европейски произход. Населението тук е смесица от японци, китайци, филипинци, полинезийци, меланезийци, малайзийци и местни хавайци. Негрите и пуерториканците са красиви и това трябва да послужи като тласък за консервативните американски южни щати, чиито идеал е върховно господство на бялата раса, да преусмислят разбиранията си.”

Освен това политиците се страхували, че ако и хавайците могат да гласуват, ще се промени равновесието в полза на републиканците. Въпреки това след много промени, борби, обрати конгресът гласува приемането на Хавая като равноправен американски щат. И когато Айзенхауер приветства новия щат, празненствата траят 4 дена  с паради, фойерверки, всенародни веселия и както хавайците си знаят с много песни и хула танци!!! Естествено и до днес има местни, които искат независимост, но…

Хавай е мечта за мнозина – прекрасни гледки, плажове, подводни пещери, рай за гмуркачи и любителите на планините. Вулканични скали, богат растителен и животински свят, бели, черни, червени плажове…Тук може да наблюдавате огромни костенурки, да плувате с красиви риби, да се забавлявате и наслаждавате едновременно!…Туристите са желани и обгрижвани, Милиони гости годишно посещават Хавай и отнасят у дома си късче “Хавай”.

Алоха петък, Aloha Friday! Много фирми позволяват на служителите си да се обличат по-спортно, по-леко, в очакване на уикенда. Началото на тази традиция се поставя през 40-те години на 20 век. Хавайската банка била първата корпорация която позволила да се носят алоха облекло…

А сега на всички, които дори и за кратко попътуваха и се гмурнаха в този далечен свят пожелавам Алоха петък и хубави, спокойни и релаксиращи почивни дни!

Споделете