Обсерватория за птици. Пътят на мигриращите морски птици.

Днес ще посетим едно малко познато и много усамотено кътче от нашата планета. То е колкото далечно, толкова и близко. Намира се в Европа, Ирландия и е предпочитано място за любители  и изследователи на птиците.

За тях няма по-интересно занимание от това да обикалят по света и да наблюдават живота на птиците, да търсят рядко срещани екземпляри  и да проследяват миграцията им…Така нареченият “Birdwatching” в днешно време е широко разпространен спорт, най-вече в англоезичните страни, но той набира все повече последователи по света и така подпомага развитието на нов вид туризъм през последните години.

На 19 август 1959 г. е основана Обсерваторията за наблюдение на птици на остров Нос Клиър. Островът е в най-югозападната точка на Ирландия и е известен много преди откриването на обсерваторията, като място, където могат да се наблюдават рядко срещани птици, мигриращи от Северна Америка и Азия. Зрелищното преселение на морските птици достига апогея си през третата седмица на август, когато огромни ята с птици от северо-атлантическите колонии отлитат на юг. Има дни, в които се наблюдават рекорди. Преброените за час птици са: до 20000 черноклюни  и като допълнение до 1600 жълтоклюни и 800 качулати буревестници. Постоянен поток от корморани, грабливи чайки, гагарки, брегобегачи и полярни буревестници прелита на юг.

От Балтимор, на северозапад от остров Корк всеки ден минава ферибот, който води посетители до острова…

.

Споделете