Изложба: Buchschmuck – Книжно бижу

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна, Немска читалня и Гьоте-институт България представят във фоайето на Библиотеката изложба под надслов: BUCHSCHMUCK – в  буквален превод означава „Книжно бижу“. На български казваме „Не съди за книгата по корицата“. Днес обаче на свободния книжен пазар и с достиженията на илюстрацията и печатните техники трудно можем да отделим книгата от нейната корица. По един уникален начин илюстрацията може да синтезира есенцията на книгата в едно единствено изображение, без обаче да разкрива на читателя представително какво се случва в нея. Добрата илюстрация не пресъздава само текста, а рефлектира стила на автора и атмосферата на книгата. Тя дава на читателя не само свобода на фантазията, но и импулс да „продължи“ картината в главата си.
Гьоте-институт България е инициатор за провеждането на конкурса „Buchschmuck“ в рамките на Седмиците на немския език 2018 гогина.

Изложбата е плод на този конкурс за илюстрация на литературно произведение от немскоезичен автор. Идеята е, че литературата може да се интерпретира и представена визуално. Как могат стотици думи да изкристализират в един единствен образ? Как може едно изображение да разкаже цяла история? Как илюстрацията допълва текста, като в същото време стимулира и  фантазията на читателя?

Избрани са 10-те най-добри илюстрации, които разпечатани във вид на плакати и представляват пътуваща изложба. Във Варна тя ще гостува от 20.03. до 25.04.2019 год.

Споделете